Thursday, January 26, 2017

PINKISH NYA KULIT DIA, JELES!
Haaaaaa, zaman sekarang ni semua pakat sibuk nak dapat kulit yg pinkish ala2 kpop. Nama skincare pon D×××× M××××, P×××× M×××××, G××××M××××, S××××× Skincare (nak juga jadi owner produk), macam2 lah segala nama ada. Semuanya mnjanjikan kulit wajah akan jadi gebu & merah jambu (pinkish). Ke merah seperti jambu? 🤔
Tahukah anda?
Sbenarnya kulit yg ala pink2 bak kulit korea tu adalah kulit yg belum matang dimana lapisan atas kulit epidermis anda telah dihakis tanpa disedari. Kulit yg belum matang tu dipanggil sbagai baby skin sbb tu dia berwarna pink. Baby skin ni merupakan kulit yg belum bersedia untuk face dgn persekitaran & sgt2 sensitif. Kalau terhiris sikit, mudah luka & berdarah.
Korea tu mmg lah kulit gebu cantik, tgklah berapa puluh serum & cream yg dorang pakai. Itu belum campur yg dorang ubah guna platic surgery. Maintenace dorang untuk muka shj pon dah beribu taw. Kita seratus dua ratus pon xsanggup nak kluarkan utk sihatkan kulit. Pemakanan dorang pon xoily macam kita. Ni kalau hari2 makan sambal belacan, makanan goreng2 & berlemak, lupakanlah hasrat nak muka macam retis korea.
Normally, bila kulit anda dah nipis, anda akan rasa sakit bila terkena matahari & muka akan jadi merah seperti udang kena bakar. Cantik juga ke mcm tu? "Tapi bila pakai skincare ni, satu jerawat pon xde". Macam mana nak ada jerawat, kulit anda penuh dgn RACUN. Segala nutrien, protein, kelembapan yg ada didalam kulit dah mati. Jerawat pon xboleh nak hidup di permukaan kulit anda. Kalau nyamuk hinggap kat muka pon, konon nak bagi ciuman manja, boleh ICU nyamuk tu. Kulit yg normal, mesti akan naik jerawat atleast 1 kat muka especially wanita sbb kita ada hormon kan. Kalau yg xpernah ada jerawat tu, syukur Alhamdulillah, anugerah drpd Allah.
Lapisan epidermis kita terdiri drpd bberapa lapisan. Fungsi lapisan epidermis ni adalah untuk melindungi segala nutrien, otot muka, urat saraf & pembuluh darah yg ada dilapisan dermis. Bayangkan kalau lapisan epidermis anda nipis? Apa akan berlaku kpd agen2 penting di lapisan dermis anda? Xrasa ke mudah untuk matahari matikan segala nutrien & effect salur darah di muka? Cahaya matahari boleh mngakibatkan kanser kulit taw, jgn maen2. So jgn lah percaya kpd statement "Natural beauty, xperlu pakai apa2 pon". BAHAYA! Mana boleh tak pakai apa2. Badan kita pon perlukan baju & aksesori. Kalau muka xpakai apa2, seolah2 anda keluar NAKED. Sopan sikit kan bunyinya. Heeeeee.
Janganlah jadi pembunuh kpd kulit sndiri. Muka kita pon layak diberi "makanan" yg sihat. Bersyukurlah dgn apa yg dah Allah berikan. Jagalah sebaik mungkin sprti mana yg Dia pinjamkan kpd kita. Xpayahlah sibuk nak pinkishkan lah, nak kuningkan lah, nak transparentkan lah. Kang hilang muka baru taw. Cukup muka kita sihat tanpa jerawat, jeragat, xkusam, lembut, lembap, ok sgt dah tu. Bersyukur masih ada muka utk dijaga.
Just sharing. No hard feelings. Be positive. 

Mary Kay Botanical Effect sangat sesuai untuk merawat permasalahan kulit tanpa menggunakan bahan-bahan terlarang~


Cda Don
MK BC
Mary Kay Beauty Consultant Sungai Petani
Sila emelkan nombor What's App anda ke blossomlishashop@gmail.com untuk bertanya mahupun consult masalah kulit.. Maaf tidak dapat memaparkan nombor telefon@What's App akak sebab pernah dapat call/mesej gangguan seksual sebab dulu akak jual bra.. So kekadang tengah meeting org call tanya pasal bra lah lepas tu ada mesej tengah2 malam mintak nak gambar bra sekali dengan model lah,dahlah yg call/mesej tu lelaki..so akak harap uols paham ye... uols emel kat akak dulu lepas tu baru akak bagi nombor wassap akak hokey.. sayang uols~

thanks

Hey ladies! . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates