Sharing is Caring || Breast Pump Review - Autumnz Marvel Single Electric Breast Pump

Salam.. selamat pagi.......... Hari ni I nak share something dgn pelanggan2 Blossom Lisha Shop mahupun yang bukan pelanggan.. yang search2 Google lalu terjumpa blog ni..ahaks..

Actually, I dah beli lama dah..kalo tak silap Ogos 2012.. Start pakai pam ni  lepas bersalin baby bulan Oktober 2012.. kiranya dah hampir 11 bulan la guna pam ni. So, I nak share experience I dengan sayang2 semua.. Masa nak beli pam, I try nak cari yang ringan, mudah nak handle, takmau bunyi kuat2, within budget dan yg tak bergantung electric supply all the time.. So, pada masa I tengah mencari2 tu, kalo bleh I nak Medela Swing..heeee... Kebetulan, Autumz baru je keluarkan produk baru beliau iaitu Autumnz Marvel Single Electric Breast Pump. Autumz pun keluarkan untuk double pump jugak iaitu Ultimate Convertible Double Electric/Manual Breast Pump. Masa beli tu I tak terpikir nak cari yang double pump coz I nak yang ringan and comel2 je. So bila hubby I tengok yang  Autumnz Marvel Single Electric Breast Pump punya, beliau yg suggest suh amik set pakej rakyat tu coz complete semua ada and bawah bajet dia.. Sebagai isteri mithali I pon ikot je la walhal dalam hati memberontak nak Medela Swing! hohoho...  Pakej rakyat terdapat di One Baby World http://www.onebabyworld.com/obw-pakej-rakyat-p-4171.html

I dengan hubby pegi sendiri kedai OBW tu kat Shah Alam pasal nak tengok sendiri.. kebetulan ada hal sket kat Shah Alam time tu, so singgah la sambil topup2 beli barang2 baby yg dalam perut time tu. So, setelah 11 bulan bergelumang dengan Autumnz Marvel Single Electric Breast Pump, ni review2 yang I nak ceghita~

pic credit to Google.com

pic credit to Google.com



Pros

  • Suction bagus, sedap, tak sakit, ada membrane(sejenis pelindung dekat corong susu tu yang tidak memberi rasa sakit)
  • Function lebih kurang sama mcm Medela Swing, leh urut2 dulu pastu baru susu kua
  • Tersangat lah ringan
  • Sangat bergaya di bawa bersama bag pam yang dalam pakej tu (I pilih kaler black je coz tak striking sangat nak bawak gi opis)
  • Pump ni bagus pasal susu takkan masuk ke tiub pasal anti back-flow--memang terbaek la coz dah guna hampir setahun susu tak penah masuk lagi ke dalam tiub or motor tu
  • Boleh digunakan secara terus dengan elektrik atau menggunakan bateri
  • Kalo guna bateri, I pakai bateri AA jenama Tesco, memang terbaik la bateri Tesco, dahla murah, tahan dekat2 2 minggu gak la.. kalo pakai bateri jenama lain, hmmmmmmmm............paham2 je la..tak sampai seminggu dah kena beli baru....... Cuma bila pakai bateri, suction tak sekuat guna elektrik ye puan2..


Cara Guna Autumnz Marvel Single Electric Breast Pump
Semasa menggunakannya, untuk fasa pertama tekan dulu T1..pastu laraskan ikot kesesuaian dengan button + - ye..
Bila susu dah kua mencurah2, istilah penyusuan di panggil Let Down, tekan T2.. pastu tekan la button +- utk keserasian dan kesesuaian.. bila dah tak Let Down, bleh kembali balik ke T1..
Proses ini berulang untuk breast yang sebelahnya pulak ye..

Cons
Biasalah setiap barang mesti ada pros and cons nya kan.. I nak tulis cons ni bukan bermaksud nak menjatuhkan reputasi Autumz, cuma sebagai komen supaya produk mereka lebih superb pada masa akan datang... Jadi, sila berfikiran terbuka hokes..


  • Sebagai wanita berkerjaya, masa mengepam memainkan peranan penting untuk menjayakan penyusuan susu ibu ni.. So, I takbleh ambil masa yang lama untuk mengepam kerana tuntutan kerjaya. I takbleh pam kat workstation  bcoz staff2 lelaki ramai area sini.. ditambah pulak ada bunyi2 sket..so agak kurang selesa untuk I pam kat tempat.. I tak terpikir pula nak beli yang double punya masa beli haritu. kalo double cepat sket masa mengepam tu coz dua2 belah diperah serentak kan. Ni bila pakai sebelah ja I terpaksa ambil masa yang lama.. lebih2 lagi kadang2 I mengalami kemeruduman susu akibat stress, penat, period.... Adoi.. so nasihat I bagi wanita yang berkerjaya yang mana masa mereka amat diperlukan, belilah yang double pump utk menjimatkan masa ye..  kalo keja tak sebok sangat or suri rumah yang nak pakai electric pump ni bleh la pakai Autumnz Marvel Single Electric Breast Pump. Kalo beli yang Ultimate Convertible Double Electric/Manual Breast Pump bagus juga coz boleh pump dua belah serentak lepas tu kalo takda letrik ke bateri ke bleh jadikan manual je.
  • Parts yang banyak- means bila part dah banyak, amik masa gak nak pasang dan basuh membasuh tu.. Lepas tu kalo tertinggal satu barang, tak bleh sedut derr.. Ades..
  • Wayar plug yang senang putus - ni kalo tak kena cara main hentam lilit2 ja masa nak simpan tu memang la wayar tu putus sokmo.. Nasib baik la hubby I leh repair wayar tu.. Sepanjang keputusan wayar, I guna bateri je la.. I tak suka sangat guna bateri coz suction tak kuat sangat.. kena tekan yang + tu sampai habis baru rasa.. tp tak sebest guna direct electric. I guna bateri bila gi travel or kursus mana2 ke yg susah nak jumpa plug je.
  • Bunyik - agak kuat juga ye especially bila dah tekan + tu.....heee........
  • So itu je lah pengalaman pahit manis suka duka I dengan pam ni.. Bagi I, Autumnz Marvel Single Electric Breast Pump banyak berjasa kerana I berjaya menyusukan anak I sepenuhnya sehingga sekarang ( 11 bulan), Walaupun kadang2 I merungut kat hubby I nak beli pam baru, yg double punya utk cepatkan masa mengepam tapi I still using this pump. Setakat ni I tak pernah ada stok berbotol2 dalam fridge mahupun deep freezer.. I pam hari ni utk bekalan esoknya tapi Alhamdulillah cukup untuk anak I. Doakan perjalanan penyusuan I untuk anak I insyaAllah sampai 2 tahun ya.. Semoga dimurahkan dan dimudahkan rezeki susu untuk anak I.


p/s: sedang berkira2 nak beli pump double..Autumnz dah beli dah yg single, so nak try jenama lain plak.. Mana satu idaman kalbu..heehe.. Spectra ke? Rumble Tuff ke? or Medela Freestyle??? wuuwwwwwwuuuuuuuu =')

**update terkini 09 Oktober 2013
Yuhu...dear..I baru tgok pam Autumnz Marvel Single Breast Pump Edisi 2013 ni coz adik ipar I baru beli utk menjayakan misi peyusuan susu ibu untuk anak kedua beliau.. bagus2.. I tengok dah ada perubahan sket dah...
1. Dah tak bunyi kuat mcm dulu..
2. Ada part getah kecik untuk tutup lubang udara yang much better dari yang sebelum ni.
3. Dah boleh convert jadi manual taw! Especially bila bateri abes or wayar ada prob ke or takda plug kalo gi mana2 ke cara manual memang diperlukan!

Wah.. bagus Autumz ni..nampaknya depa pon sentiasa nak meningkatkan mutu barangan..dalam masa setahun dah buat perubahan..syabasss beteyyyyy~~,

Cheers =')

***latest updated (19 Mei 2014)
Yuhuuuu...ai sebenaqnya banyak dapat emel personal dari breastfeeding mommies tanya sekarang ni ai dah convert ke double pump ke.... haaaa...yup2..sebenaqnya ai dah convert kepada double pump tapi nanti sampai masanya ai cerita pulak eh pros and cons double pump ni and jenama apa..alhamdulillah setakat ni ai masih berpeluang menyusukan anak ai 1 tahun 7 bulan... masih ada 5 bulan lagi untuk meneruskan perjalanan breastfeeding dengan izin Allah hendaknya.. doakan ai dearie!

...more Autumnz products please visit http://www.autumnz.com/


****latest update (16 Disember 2015)
Hahahaiii..ok2 akak dah boleh bayaq 'hutang' cerita review double breast pump dah..heheh.. se klik kat bawah ni naa.. ok babai =p

http://blossomlishashop.blogspot.my/2015/12/sharing-is-caring-breast-pump-review.html

I Love Breastfeeding!
Let's support!!

STICKY POST

ANNOUNCEMENT ~~, NO FUSSY AND BACKOUT BUYER PLEASE..


THIS IS A STICKY POST.. KINDLY SCROLL DOWN TO VIEW ALL PRODUCT =')


Salam.. hye dearie.. Sorry if I reply email or mesej inbox lambat sket coz kekangan masa.. Blog pon jarang2 update tp jangan risau bisnes still on.. Kalo nak tau update terkini bleh view through fb page ya..







TQ dear for supporting.. Semoga dimurahkan rezeki dan May Allah bless u..


Pesanan Penaja
------------------------
1. Mohon maaf sekiranya order atau pertanyaan anda tidak dibalas dengan pantas kerana admin mempunyai kerja hakiki yang lain, bisnes ini adalah bisnes part-time.(selalunya aktif menjawab pada waktu malam). Terima kasih pada yang sabar menanti.

2. Mohon sekiranya anda ingin membuat pesanan atau pertanyaan mulakan dengan memberi salam dahulu bagi yang beragama Islam atau "Hai" or greeting yang proper bagi bukan Islam.

3. Sekiranya anda hanya suka2 ingin bertanya tanpa membuat sebarang pembelian, tolonglah jangan buang masa anda dan admin kerana kami ada banyak urusan nak diuruskan. Tolong hormati masa orang lain.

4. Urusan pengeposan hanya akan dilakukan pada setiap hari SELASA dan KHAMIS sahaja kerana pejabat pos terletak agak jauh dari kami jadi amatlah dihargai sekiranya anda dapat bersabar.

5. Sebarang pembayaran hendaklah dilakukan dalam tempoh 24 jam selepas membuat pesanan. Sekiranya memmpunyai masalah sila beritahu admin supaya admin dapat reserved barang2 yang hendak dibeli. Alasan untuk tidak membuat pembayaran mestilah konkrit bukan sekadar janji kosong. Sekiranya terus diam tanpa seribu bahasa anda dianggap 'backout buyer', maka selepas itu sebarang surat menyurat tidak akan dilayan. Tolong bertimbang rasa kepada pembeli yang lain sekiranya anda telah membuat pesanan tetapi tidak jadi untuk membeli tolong inform admin supaya barang anda dapat di release kepada pembeli lain. Jangan diam seribu bahasa, mohon sensitiviti dari pihak anda.

Sekian dari admin,

Jadilah manusia yang bertamadun =p
Peace~~,


LoT oF LoVes,

-Super Admin a.k.a Super Mommy-


U Follow I Follow~

Google+ Followers

Pages