Resepi Swedish Meatball Versi Halal


 Salam.. nak share resepi ni sedap sangat..mcm dkt IKEA katanya.. Akak amik dari fb..

Sumber : FB Dina Amalia Nordin

Bahan-bahan:

Sos tiram
Kicap
Sos tomato
Susu segar
Butter/margerin
Buah tomato
Bawang holland
Lada hitam
Kiub pati lembu
Meatball

~ 2 biji bawang holland - dadu
~ 2 biji tomato - dadu
~ Tepung gandum - sy letak 5 sb
~ Butter/margerin - sy letak 4 sb
~ Lada hitam - tumbok dlm 4 sb
~ 1 kiub pati lembu
~ Susu segar - sy letak dlm 3 mangkuk/cawan. Ni agak2 la nak kuah banyak mana. Jgn pekat sgt and jgn cair sgt).
~ Sos tomato - sy letak dlm 4 sb
~ Sos tiram - pun dlm 4 sb
~ Kicap - agak2 je nak bagi kaler sos tu agak gelap. Guna kicap manis/lemak je tak kesah jenama ape pun takpa.


Cara-cara
1 .Cairkan butter, saute bawang hingga naik bau.
2. Masukkan tepung gandum. 5 sb
3. Kacau sebati hingga kaler bertukar perang. Tak perang pun takpe takde hal janji sebati setel.
4. Masukkan air sikit and kacau jgn bg melekat then masukkan susu segar. Kacau sebati.
*time ni kalo nak masukkan button mushroom pun boleh. Button mushroom tu hiris dulu ye.

5. Masukkan sos tiram + sos tomato + kiub pati lembu + lada hitam.
6. Kacau sebati. Time ni kalo nak kaler gelap, bole tambah kicap sikit lagi. Sos tiram pon boleh tambah. And kalo agak pekat, tambahkan susu. Takde hal, kite yg buat dia kan.
7. Sy tak letak garam sebab sos tiram dgn kiub dah ade rasa masin. Lgpun tak boleh nak rasa kan, so kalau tawar sikit takpe, lepas buka boleh adjust. Kalo dah termasin memang nangis tepi katil lah jwbnye. So pepandai la uols. Kalo buat malam takpe, boleh rasa dulu.
8. Dah siap, tutup api and sejukkan kejap. Nampak ketul2 kan? Takpe sbb kita nak blend.

Masok dlm blender and kite blend. Bile dah sejuk sikit mmg agak pekat. Takpe sbb nnt bila blend dia otomatik jd cair sikit. Takyah letak air ok.
9. Ok yg dlm periuk tu yg dah blend halus dan dah dipanaskan semula lepas blend tadi. Yg dlm bekas tu sy simpan dlm fridge. Blend sikit jek sbb nak mkn somi isteri je berdua.
Time ni dah bole goreng meatball/fries/hotdog/nugget segala. Ikot tekak kome la nak letak mkn dgn ape lg.



**akak copy paste sebijik2 je dari fb ni..tak koser nak taip lain..heheh..bz meh..Gambo2 step by step ada dekat fb tuan punya resepi tu deh.. Yg atas tu je pic akak punya..haha.. Sedap, cuba lah..ok bai~

STICKY POST

ANNOUNCEMENT ~~, NO FUSSY AND BACKOUT BUYER PLEASE..


THIS IS A STICKY POST.. KINDLY SCROLL DOWN TO VIEW ALL PRODUCT =')


Salam.. hye dearie.. Sorry if I reply email or mesej inbox lambat sket coz kekangan masa.. Blog pon jarang2 update tp jangan risau bisnes still on.. Kalo nak tau update terkini bleh view through fb page ya..







TQ dear for supporting.. Semoga dimurahkan rezeki dan May Allah bless u..


Pesanan Penaja
------------------------
1. Mohon maaf sekiranya order atau pertanyaan anda tidak dibalas dengan pantas kerana admin mempunyai kerja hakiki yang lain, bisnes ini adalah bisnes part-time.(selalunya aktif menjawab pada waktu malam). Terima kasih pada yang sabar menanti.

2. Mohon sekiranya anda ingin membuat pesanan atau pertanyaan mulakan dengan memberi salam dahulu bagi yang beragama Islam atau "Hai" or greeting yang proper bagi bukan Islam.

3. Sekiranya anda hanya suka2 ingin bertanya tanpa membuat sebarang pembelian, tolonglah jangan buang masa anda dan admin kerana kami ada banyak urusan nak diuruskan. Tolong hormati masa orang lain.

4. Urusan pengeposan hanya akan dilakukan pada setiap hari SELASA dan KHAMIS sahaja kerana pejabat pos terletak agak jauh dari kami jadi amatlah dihargai sekiranya anda dapat bersabar.

5. Sebarang pembayaran hendaklah dilakukan dalam tempoh 24 jam selepas membuat pesanan. Sekiranya memmpunyai masalah sila beritahu admin supaya admin dapat reserved barang2 yang hendak dibeli. Alasan untuk tidak membuat pembayaran mestilah konkrit bukan sekadar janji kosong. Sekiranya terus diam tanpa seribu bahasa anda dianggap 'backout buyer', maka selepas itu sebarang surat menyurat tidak akan dilayan. Tolong bertimbang rasa kepada pembeli yang lain sekiranya anda telah membuat pesanan tetapi tidak jadi untuk membeli tolong inform admin supaya barang anda dapat di release kepada pembeli lain. Jangan diam seribu bahasa, mohon sensitiviti dari pihak anda.

Sekian dari admin,

Jadilah manusia yang bertamadun =p
Peace~~,


LoT oF LoVes,

-Super Admin a.k.a Super Mommy-


U Follow I Follow~

Google+ Followers

Pages