Last Minute Getaways and Last Minute Travel Episode 2 - Melaka Bandaraya Bersejarah

Assalammualaikum dan selamat petang……wah……….susahnya nak ada mood menulis ni..patutlah nak jadi penulis novel sampai skang tak tercapai2!ahaks..hehe..

Ok sambung last minutes gateways episode II….. 2nd day, 2 Mei 2014 lepas having simple breakfast at Seri Bayu Hotel Resort tu, kami bersiap2 untuk ke Melaka.. Kami ikut jalan biasa saja ke Port Dickson sebelum naik highway ke Melaka. Saja nak jalan2 PD dulu.. Dari Bagan Lalang nak ke PD taklah jauh sangat..kalo laju tak sampai sejam rasanya.. maka berjalan2 lah kami di PD.. hmmm.. ok..pantai dia much better la dari Pantai Bagan Lalang tu..hehe.. sat je kami jenjalan PD..ingat nak jalan2 makan2 tepi pantai tu tapi cuaca panas terik pulak so jalan2 dalam keta je la…dalam kul 12 pm lebey kami dah gerak ke Melaka.. Alhamdulillah kereta tak ramai, tak jammed maka cepatlah sampai.. So, jalan2 pusing2 kejap and tunggu husband solat Jumaat.. Lepas tu destinasi pertama yang kami cari adalah Restoran Asam Pedas Selera Kampung yang terletak berdekatan dengan Dataran Pahlawan DAN kebetulan dekat dengan hotel yang kami booking..  Sampai2 je tengok meja semua dah penuh…….sesak tol ngan org… maklumlah restoran ni pernah masuk JJCM tu yang pakat dok cari kot bila mai Melaka..haha.. Kami ambik keputusan utk tapau ja n makan dalam bilik hotel pasal ramai sangat.. nak jugak beli lauk kat situ pasal terlioq tengok asam pedas dan ketam masak cili padi dia… apa lagi ai pun tapau la 3 bungkus nasik, lauk ketam masak lemak cili padi(sedap!), kuah asam pedas amik bendi sket(not bad), sup ayam herba(sedap!), ayam kampong goreng(sedap gak) and sayur lemak asin2 dengan keledek(anak I suka makan)..total harga tak hengat tapi rasanya bawah RM50 kot.. lepas tu amik chocolate cake moist BOBOY(sedap!) pastu terus gi bayaq kat kaunter dekat akak yg pakai purdah..hehe….dengan perut membuak2 kelaparan ai cepat2 check-in hotel yang booked through Agoda.com for the first time.. So ai nak kongsi2 ngan uols review tentang Seri Costa Hotel, Melaka ni..tahun lepas ai menginap di Dream Hotel, Melaka-->hampeh....adui memang tak selesa, mcm tidoq rumah tumpangan zaman 80an je.. so kali ni ai cari betol2 yang within bajet dan tak mengecewakan =') so..ni lah hasil carian ai..

Review Hotel Seri Costa, Melaka 

Pros
  1. Hotel berkonsepkan shop-lot yang paling senonoh di antara hotel shoplot2 yang lain. Walaupun terletak di area shop-lot tapi masih terasa kehotelannya..paham x?
  2. Terletak di bawah pengurusan Felda..so shampoo,sabun semua tu ada cop Felda Residences la taw
  3. Breakfast disediakan
  4. Kaunter pendaftaran yang mesra pelanggan
  5. Ada lif (pernah tidoq otel bajet kat Melaka yang takdak lif!-Dream Hotel)
  6. Parking disediakan
  7. Bilik selesa bagi kami yang bawa sorang anak kecik(standard room with window) kalo nak murah sket ambik bilik takda tingkap ye
  8. Bersih
  9. Toilet best, ada air pancur kepala pancur tu besar betul2 atas kepala..ai like!
  10. Dekat sangat dengan Dataran Pahlawan, jalan kaki pon boleh
  11. Kalo datang hari minggu, ada pasar malam sekitar situ
  12. Banyak kedai makan halal berdekatan

Cons
  1. Bilik agak sempit sedikit bagi standard room, kalo nak selesa bleh pilih suite ke apa ke taw.. mcm ai tak kisah asalkan ada space sket bleh guna utk solat it’s ok.. kalo tak mau solat dalam bilik jangan risau, surau disediakan di aras 2 kalo tak silap.
  2. Dalam bilik takda sejadah, kalo nak bleh request dekat kaunter.
  3. Breakfast tak sedap dan tak menyelerakan langsung! Pilihan tak banyak sangat tapi boleh lah dari takda langsung kan..kalo variety makanan tak banyak pon takpa asalkan ada rasa..ni dak…memang tasteless langsung! Sesungguhnya sangat2 la tak sedap..maybe makcik juai nasik lemak tepi jalan lagi sedap kot.. dahla tak sedap, presentation pon tak menarik..haissh..sayang seribu kali sayang…

Hohoho…tu je la kot review pasal Hotel Seri Costa, Melaka ni… bagi ai semuanya ok kecuali BREAKFAST sahaja depa perlu improve..huhu..

layanz gambaq pulak..tapi mcm biasa pic ehsan google..nanti bila dah transfer pic ke pc i update ye..

Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.hotelsericosta.com/

pic credit to google.com

pic credit to google.com

pic credit to google.com

pic credit to google.com

pic credit to google.com


Standard queen bed room pilihan kami..pic credit to google.com

pic credit to google.com



  Restoran Asam Pedas Selera Kampung, Melaka

pic credit to google.com

pic credit to google.com

pic credit to google.com
Nak review pulak pasal bandaraya Melaka..ni serba ringkas je tentang Melaka..kalo nak taw details pasal tempat2 kat Melaka bleh google je ramai dah buat entry kat blog masing2..hehe

Seingat ai, kali pertama ai melawat Melaka adalah pada tahun 1995 ke 1996 tah lupo plak-->masa tu ikut rombongan sekolah rendah..Masa tu Melaka sangatlah heaven..syok sangat dapat jalan2 tempat2 menarik dan agak terjaga malah jauh dari kesesakan.. 2nd time ai datang Melaka pulak tahun 2011-->datang kursus di King's Hotel, Ayer Keroh... masa tu dah rasa mak aiii..lain sangat2 dengan zaman dulu... yelah.. Melaka yang dulu bukanlah yang sekaraaangggg..huhu...


Pros
  1. Banyak tempat2 bersejarah(ada yang terjaga, ada yang tak).. Taman Mini Malaysia antara tempat yang dijaga elok bagi ai la...
  2. Tempat2 menarik yang syok bawak anak jalan2 adalah sekitar Ayer Keroh kerana terdapat Taman Mini Malaysia, Zoo Melaka, Taman Buaya, Melaka Wonderland, Butterfly Garden dan Muzium Lebah..
  3. Banyak jugak shopping complex -_-
  4. Ada coconut shake kat Klebang, sedap insyaAllah..kalo kat tepi pantai Klebang tak sedap(guna nyok tua!)-->terkena2..maybe hari lain ok kot..
  5. Kalo nak shopping souvenier2, t-shirt2 murah pi shopping kat pasar depan Kapal Flor-de La Mar tu..tempat lain cekik darah hokeh


Cons
  1. Jammed
  2. Jammed
  3. Jammed
  4. Sesak
  5. Tak berapa bersih
  6. Jalan tah apa2
  7. Jalan sket traffic light, jalan sket traffic light pastu jammedddddd
  8. Orang ramai sangat kat satu2 tempat
  9. Udara kotor
  10. Tak paham kenapa Muzium Kapal Selam tak terjaga(kaunter ada la orang jaga-->jaga ambik yuran masuk je!)-->jalan nak masuk ke Muzium Kapal Selam so saddddd...
  11. Pasal ke-jammed-man ni ai pon tak paham kenapa mesti jammed...oh ya! sekarang ni org KL, Putrajaya or yang berdekatan dengan Melaka kadang2 hujung minggu pon suka2 nak jalan2 sampai Melaka..so bagi ai ni pon salah satu penyumbang masalah jammed selain jalan rayanya yg tak berapa tersusun, berselirat rasanya.. hadui.. 


**psstt...sapa2 planning nak pi Melaka, hope bersedia dari segi mental untuk menghadapi situasi jammed, traffic light and bla bla bla..pasai fizikal pon kena sedia jugak ye..dan jangan lupa BAJET Kewangan anda!..hehe




hahahah..ni..nanti2 ai update pic koleksi kami sendiri yerk..

STICKY POST

ANNOUNCEMENT ~~, NO FUSSY AND BACKOUT BUYER PLEASE..


THIS IS A STICKY POST.. KINDLY SCROLL DOWN TO VIEW ALL PRODUCT =')


Salam.. hye dearie.. Sorry if I reply email or mesej inbox lambat sket coz kekangan masa.. Blog pon jarang2 update tp jangan risau bisnes still on.. Kalo nak tau update terkini bleh view through fb page ya..







TQ dear for supporting.. Semoga dimurahkan rezeki dan May Allah bless u..


Pesanan Penaja
------------------------
1. Mohon maaf sekiranya order atau pertanyaan anda tidak dibalas dengan pantas kerana admin mempunyai kerja hakiki yang lain, bisnes ini adalah bisnes part-time.(selalunya aktif menjawab pada waktu malam). Terima kasih pada yang sabar menanti.

2. Mohon sekiranya anda ingin membuat pesanan atau pertanyaan mulakan dengan memberi salam dahulu bagi yang beragama Islam atau "Hai" or greeting yang proper bagi bukan Islam.

3. Sekiranya anda hanya suka2 ingin bertanya tanpa membuat sebarang pembelian, tolonglah jangan buang masa anda dan admin kerana kami ada banyak urusan nak diuruskan. Tolong hormati masa orang lain.

4. Urusan pengeposan hanya akan dilakukan pada setiap hari SELASA dan KHAMIS sahaja kerana pejabat pos terletak agak jauh dari kami jadi amatlah dihargai sekiranya anda dapat bersabar.

5. Sebarang pembayaran hendaklah dilakukan dalam tempoh 24 jam selepas membuat pesanan. Sekiranya memmpunyai masalah sila beritahu admin supaya admin dapat reserved barang2 yang hendak dibeli. Alasan untuk tidak membuat pembayaran mestilah konkrit bukan sekadar janji kosong. Sekiranya terus diam tanpa seribu bahasa anda dianggap 'backout buyer', maka selepas itu sebarang surat menyurat tidak akan dilayan. Tolong bertimbang rasa kepada pembeli yang lain sekiranya anda telah membuat pesanan tetapi tidak jadi untuk membeli tolong inform admin supaya barang anda dapat di release kepada pembeli lain. Jangan diam seribu bahasa, mohon sensitiviti dari pihak anda.

Sekian dari admin,

Jadilah manusia yang bertamadun =p
Peace~~,


LoT oF LoVes,

-Super Admin a.k.a Super Mommy-


U Follow I Follow~

Google+ Followers

Pages