Sharing is Caring | Tips Banyakkan Kembali Susu Ibu

Salam.. Hye all~ Hari ni i nak share pasai nak banyakkan kembali susu ibu(susu badan). Kalo tips2 nak banyakkan susu ibu memang berlambak2 dah kat blog2, artikel sana sini... Yg ni tips nak banyakkan KEMBALI susu ibu bagi yang mempunyai masalah kemeruduman susu mcm I. I start pumping sehari sebelum naik keja (Januari 2013).. so I memang tak pernah ada stok mcm setengah ibu2 tu stok susu penuh deep freezer.. Alhamdulillah tu rezeki depa.. Stok I paling banyak pon 2 botol je kot..hehe.. Sebab I tak buat stok awai2 adalah penyakit malas!.. I berpantang kat umah mak and mertua di utara, so I pikir malas la nak bawak balik susu ke Putrajaya..Lgpun peti ais di rumah I satu pintu je..tu pon dah sumbat penuh mcm2, jadi la semangat nak buat stok terbantut2..huhu-->AWAS jangan tiru aksi ini di rumah. So, anak I sekarang dah 1 tahun 1 bulan, Alhamdulillah masih full bf walau kadang2 kais pagi makan pagi,kais petang makan malam! haha.. Baby I minum kat umah babysitter sehari dalam 14 oz. I selalu bekalkan 2 botol 3oz, 2 botol lagi 4oz susu setiap hari. Kadang2 kalo rezeki lebih 14oz sehari..=p. Masa awal2 dulu, sehari 2 kali I pam kat opis.. segan la kot nak pam banyak2 kali, kang org cakap dia ni asik pam je keja takda ke ye dop...... I pam pukul 10.30a.m dengan 4.00pm..selama 11 bulan I pam menggunakan breastpump AUTUMNZ MARVEL SINGLE ELECTRIC BREASTPUMP. Bez guna pam ni tapi lambat sket la nak pam sebelah2 dulu.. So masa anak I nak menginjak ke 12 bulan I dah tukar ke double pump.. Alhamdulillah, skang pam dalam 30 minit utk dua2 belah breast. Keja I tak bleh ilang selalu..kang curious plak.. Masa awal penglibatan diri dalam dunia pengepaman ni, sesi pagi I selalu dapat dalam 10oz, sesi petang 6 0z.. 2, 3 bulan lepas tu menurun sket sesi pagi 8 oz, sesi petang 5 oz.... start merudum teruk tu masa Hari Raya Puasa bulan 8 hari tu.. I ambik cuti 3 minggu and sepanjang cuti tu I tak pam langsung! kononnya bz, tp sebenaqnya malasssssss!!-->aduh nyesal tak dengaq cakap hasben..hasben I bising, cuti2 pon pam la buat stok utk tampung2 susu baby..tapi I wat derk je..yelah baby dok ngan I 24jam..asal dia nak je,  I selak je Genie Bra I ni..huhu.. start tu lah bila I naik keja balik bila pam pagi dapat 6 0z je petang dalam 5 oz! ooomaaaiiii.. I dah mula gelabah dah.......mcm2 cara, kaedah,makanan I dah cuba tapi tak menjadi... yang menjadi sket bila I start minum TEH LONGAN & KURMA MERAH segera tu.. Cap INCOMIX dan SUPER.. Nak beli longan kering pastu nak merebus selalu sangat takda masa..last2 I beli yg segera je.. Alhamdulillah la naik sket..jadi 6.05oz susu sesi pagi...Lama juga la I stick dengan Teh Longan & Kurma Merah ni...

Teh Kurma Merah & Longan | Kiri:Jenama InComix, Kanan:Jenama Super
pic credit to Google.com



 2 minggu lepas I mula try Tea 4 Life - Apple & Cinnamon(Kulit Kayu Manis) Flavor lepas diperkenalkan member I untuk nyahtoksin dalam badan.. Utk seminggu yg pertama memang I rasa sangat2 ringan badan ni, lepas tu semua isi perut rasa dah flush out abes..sampai jadi kaler itam2 kehijauan mcm rumpai laut pon ada.. ops tak baik tgok tut sebenaqnya, tapi hari keberapa tah I tergerak ati lepas 'buang' tut, I nak tgok gak pasai perot rasa kosong sangat, rupanya keluo abes toksin2 lama2 yg melekat2 di kolon2 sblom ni..hhhhhheeeeee.... I rendam uncang teh ni dalam jag besaq taw, so seharian leh minum teh ni.. kalo bawak gi opis, I boh dalam tumbler Tupperware yang 1 liter tu, bila abes I refill utk 2nd time.. Dalam masa yang sama plak I tak sangka susu I bertambah sket lepas amalkan minum Tea 4 Life tu seharian..Alhamdulillah.. Now I keep it up utk tgok hasilnya...adakah lebih kurus, lebih sihat,lebih langsing?? hehe.. Benda2 mcm ni ikot kesesuaian badan org gak..jangan kita pikir,makan itu ke makan ini ke minum tu ke terus susu melimpah2.. sesetengah org minum air barli pon dah bleh buat susu bertambah2 kan.. mcm I, I minum barli takda apa pon. Lgpon kena amalkan demand & supply gak.. Kalo tak pam kerap, anak pon tak nyoyot banyak so hasil pon leh jadi kurang la..ye dok~ Apa2 pon chaiyok2, jom sama2 kita usaha utk susukan anak insyaAllah sampai 2 taon okeh.


**latest updated 20 December 2013
Dearie2 sekalian..ramai yang emel & pm I tanya mana I beli Tea4Life ni.. Ok di sini I nak kongsikan ye..I beli dekat member opis I dengan harga RM65.00 sekotak (ada 20 uncang). For those sapa2 yang teringin nak memcuba teh ni boleh la I tolong beli & pos utk uols.. Kos Pos Semenanjung RM6 sekotak, Sarawak RM9 dan Sabah RM10. Happy breastfeeding & keep slimming =')

STICKY POST

ANNOUNCEMENT ~~, NO FUSSY AND BACKOUT BUYER PLEASE..


THIS IS A STICKY POST.. KINDLY SCROLL DOWN TO VIEW ALL PRODUCT =')


Salam.. hye dearie.. Sorry if I reply email or mesej inbox lambat sket coz kekangan masa.. Blog pon jarang2 update tp jangan risau bisnes still on.. Kalo nak tau update terkini bleh view through fb page ya..







TQ dear for supporting.. Semoga dimurahkan rezeki dan May Allah bless u..


Pesanan Penaja
------------------------
1. Mohon maaf sekiranya order atau pertanyaan anda tidak dibalas dengan pantas kerana admin mempunyai kerja hakiki yang lain, bisnes ini adalah bisnes part-time.(selalunya aktif menjawab pada waktu malam). Terima kasih pada yang sabar menanti.

2. Mohon sekiranya anda ingin membuat pesanan atau pertanyaan mulakan dengan memberi salam dahulu bagi yang beragama Islam atau "Hai" or greeting yang proper bagi bukan Islam.

3. Sekiranya anda hanya suka2 ingin bertanya tanpa membuat sebarang pembelian, tolonglah jangan buang masa anda dan admin kerana kami ada banyak urusan nak diuruskan. Tolong hormati masa orang lain.

4. Urusan pengeposan hanya akan dilakukan pada setiap hari SELASA dan KHAMIS sahaja kerana pejabat pos terletak agak jauh dari kami jadi amatlah dihargai sekiranya anda dapat bersabar.

5. Sebarang pembayaran hendaklah dilakukan dalam tempoh 24 jam selepas membuat pesanan. Sekiranya memmpunyai masalah sila beritahu admin supaya admin dapat reserved barang2 yang hendak dibeli. Alasan untuk tidak membuat pembayaran mestilah konkrit bukan sekadar janji kosong. Sekiranya terus diam tanpa seribu bahasa anda dianggap 'backout buyer', maka selepas itu sebarang surat menyurat tidak akan dilayan. Tolong bertimbang rasa kepada pembeli yang lain sekiranya anda telah membuat pesanan tetapi tidak jadi untuk membeli tolong inform admin supaya barang anda dapat di release kepada pembeli lain. Jangan diam seribu bahasa, mohon sensitiviti dari pihak anda.

Sekian dari admin,

Jadilah manusia yang bertamadun =p
Peace~~,


LoT oF LoVes,

-Super Admin a.k.a Super Mommy-


U Follow I Follow~

Google+ Followers

Pages